WP_20140731_012

Kylpyhuone Päijänteen jylhien maisemien jatke

Ajatus

WP_20140611_006

Lapsuuden maisema Päijänteen Ristiselällä on muovannut minua kuin suuren järven vesi kallioitaan. Vastakohtaisuudet luonnon ilmiöissä, väreissä ja voimassa ovat olennainen osa tätä jylhää seutua.

WP_20140729_003

Myrskyn uhkaava tummuus ja peilityynen järven teräksinen pinta, auringonlaskun kultainen väri ja silta, joka päättyy ennen jyrkkiä rantakallioita.

WP_20150528_001

Poutapilvien keveys ja saderintaman massiivinen painostavuus. Värit harmaasta peruskalliosta hopeaan, uhkean sinisestä purppurana leiskuvaan aurinkoon.

WP_20150524_023Aaltojen pyöristämä, haapainen ajopuu ja vanhan tervatun uittoveneen vetokoukku, jonka seppä on takonut yli sata vuotta sitten. Näistä ainesosista sain ajatuksen kylpyhuoneen remonttiin.

Kylpyhuoneen merkitys

Minulle kylpyhuone on levon paikka. Rentoutuminen, rauha ja kauneus kuuluvat sen ominaisuuksiin. Paikka, jossa mieli, keho ja silmät lepäävät ja jonne voi mennä aivan omaan rauhaan. Kuin istuisi helteisen kesäpäivän aamulla rantakallion ulokkeella juuri ennen aamu-uinnille pulahtamista järven rasvatyyneen veteen.

Miten tämä on toteutunut kylpyhuoneessa? Remonttimiehilläni on tänään viimeinen työpäivä ja kuvat toteutuksesta näette kohta… in om kort.

Päijänne-huoneen toteutus

Tervetuloa vierailulle Päijänteen Ristiselälle:

WP_20180303_17_24_35_ProWP_20180308_10_47_34_Pro

WP_20180303_17_14_38_Pro

Väliaikaiseksi tarkoitetut jouluvalot saavat toistaiseksi oleilla allastasolla. Hienoa kimallusta lasien peittämistä seinistä ja peilistä.

WP_20180303_17_11_46_Pro

Syvän veden tai ukkosen sininen seinäkaakeli ja kallion harmaa lattialaatta.

WP_20180303_17_11_02_Pro

Seinäkaappi on todellisuudessa toimistovitriini. Halusin saada nimenomaan lasisen ja ”hengettömän”, oikeastaan mahdollisimman tylsän näköisen kalusteen, koska kaapin tulee olla suuri. Suuri ja huomaamaton on aika vaikea yhtälö, mutta se onnistui eräänlaisena naamioitumisena. Mieti vaikka suurta kissapetoa, tiikeriä. Tuo hurja, räikeän raidallinen otus katoaa viidakon varjoihin täydellisesti.

WP_20180303_17_12_48_Pro

WP_20180308_10_46_32_Pro

Seinään on ensin laitettu laastia ristiin rastiin. Tämän jälkeen seinä on maalattu kultamaalilla ja päällystetty lasilla. Lasi- ja peililistat ovat eleetöntä alumiinia, jotka antavat kehyksen myös seinäkaaleille. Katto on yhä vain kaunista sormipaneelia ja maalattu valkean harmaaksi, poutapilven sävyyn. Katossa on, arvatenkin, kuituvalot illan tähtitaivasta ajatellen.

WP_20180303_17_10_19_Pro

WP_20180308_10_46_10_Pro

Kauneimpia yksityiskohtia on tämä pesuallas, joka on valumarmoria. Se lepää paksulla puulankulla, joka vaikuttaa aaltojen tuomalta, vanhalta haapapuulta. Kun seuraavan ammeen ostan, on se oleva saman muotoinen, valkoinen ovaali. Tämä luonnonmukainen muoto löytyy Päijänteen rantakalliosta, kallion kärjen tuntumasta. Paikasta, johon vene vedetään verkonnoston jälkeen ja josta sukelletaan veteen.

WP_20180308_10_44_59_Pro

Yksityiskohdat tekevät tilan persoonallisuuden. Tässä on tuon vanhan tervatun uittoveneen vetokoukku.

WP_20180308_10_43_54_ProKäsipyyhkeen telineenä toimii vanhan varaston oven vedin. Ilmeisesti varastoa on aikoinaan, 50-luvulla, käytetty ahkerasti, koska kromaus on kulunut messingille – viite suoraan auringon kultaan.

Niin, ajatukset ja ideat ovat suunnittelun perusta ja lähtökohta. Toteutus on toinen maailma. Kylpyhuonetta ei olisi voinut tehdä sellaiseksi, jota juuri katsoit ilman sen varsinaisia rakentajia. Minä olen jo yli vuosikymmenen luottanut ja keskustellut luottotekijöitteni kanssa ajatuksieni rakentamisesta todeksi. Olemme pohtineet, miettineet, puntaroineet ja karsineet olennaiset. Ilman heitä en olisi voinut toteuttaa tätä tilaa. Tämänkin paikan ovat tehneet mahdolliseksi LVI-asentaja Markku Hoikka, sähköasentaja Antti Räisänen ja päätimpuri Jari Kallio. Kiitän ja kumarran syvään!

6 Comments

  1. Niin upea ja rauhoittava kylpyhuone. Ovaali muoto on loistava toteutus lavåuaarille, nautinnollisia kylpyhetkiänPäijänteen rannalla omassa kodissa!

  2. Kyllä luonto antaa meille kyllä eväät kaikkeen – eikun ammeeseen sinne luontoon luonnon keskelle! Hieno!

Kirjoita oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *