7. Vastakohdat tehostavat toisiaan. Mattaa - kiiltävää, valoja - varjoja, heijastuksia, lämpimiä ja kylmiä värisävyjä.

Pintoja ja pintoja syvemmälle

Sisätilat, sisustukset, materiaalit ja pinnat

ovat vain jäävuoren huippu. Pinnan alla, syvemmällä löytyvät syyt ihmisen, asukkaan valintoihin. Pääsemme sisälle ihmisen omaan elämään ja sen arvoihin. Syväluotaan aihetta muutamalla herkullisella esimerkillä.

Rock'n roll, Ninja!

Muutoin kovin vaalea asunto sai melkoisen voiman seinän syvän turkoosin tapetin avulla. Ulko-ovelta tultaessa seinä vangitsee katseen. Kolmiulotteiselta vaikuttava pinta välkehtii ja ottaa koppia auringon valosta. Turkoosi, pehmeä matto toistaa seinän sävyjä ja ohjaa katsetta eteenpäin. Vastaanottajana tällä kertaa koirani ja sen viehko tervetuliaiskumarrus.

IMG_0033

Asunnon omistajattaren lempiväri, meren turkoosi saa hienot vastasävyt oranssista.

Keittiössä piileskellyt taulu kurpitsasta pääsi kirjastoon ja sai kaverikseen kaksi silkkityynyä. Herkullisen oransseja nekin.

Tässä oranssin väri putkahti sisustukseen keittiössä pitkään piileskelleestä kurpitsa-taulusta. Oranssin ja tumman harmaan yhdistelmä on klassinen.

Rintamamiestalossa kuvastuu emännän mieltymys ja taidot puutarhan- ja kukkien hoidossa mm. tekstiilien kukka-aiheissa. Vihreä maailma on seurausta isännän rakkaudesta metsään.

Silkin pinta hohtaa eri kiiltoastein. Kiehtova vastakohta jykevän ja maanläheisen sohvan harmaaseen pintarakenteeseen. Tekstiilien aiheissa korostuvat emännän mieltymys ja taidot puutarhan ja kukkien hoidossa. Vihreä maailma on seurausta isännän rakkaudesta metsään.

60-luvulta peräisin olevat kalusteet ovat siroja ja matalia. Ne sopivat täydellisesti mittasuhteiltaan pieneen lukusoppeen eivätkä peitä ikkunasta tulvivaa valoa tai järvimaisemaa. Lukemisen rauhaa.

Rintamamiestalon ajalta peräisin olevat kalusteet ovat siroja ja matalia. Ne sopivat täydellisestä mittasuhteiltaan pieneen kirjastoon, rintamamiestalon lukusoppeen. Kuvan 1960-luvun tuolit eivät peitä ikkunasta tulvivaa valoa tai siitä avautuvaa järvimaisemaa. Lukemisen ja olemisen rauhaa.

2000-luvun alussa talojen pinta-alat kasvoivat. Kuusisataa neliömetriä ei ollut kattona omakotitalossa ja tavallinen perhekin asuin jättimäisissä pytingeissä. Tästä seurauksena kalusteetkin paisuivat giga-kokoisiksi. Usein mainoksissa näillä muhkeilla sohvilla loikoilee kuuluisia keihäänheittäjiä tai pituushyppääjiä. Tavallisella ihmisellä mittakaavan taju hieman hämärtyy.

5. Hopea, harjattu teräs, helmiäinen, valkoinen ja harmaa sointuvat toisiinsa.

Myös materiaaleissa erilaiset pinnat, niiden kiiltoaseteet ja käsittelytavat korostavat toisiaan. Tässä keittiössä on harjattua terästä, kiiltävää teräspintaa, mattavalkoista ja helmiäsrappausta, pehmeän tuntua ja teräksisät sähäkkyyttä.

3. Vanha hormi slammattiin ja käsiteltiin helmiäiskuullolla.

Tässä hormin pintakäsittely tarkemmin. Vanha tiilihormi korjauspaikattiin, suoristettiin tarpeellisilta osin ja slammattiin. Pintasivelyt tehtiin hengittävällä  helmiäiskäsittelyllä. Jotta paistamisen pärskeet ja tiskaamisen loiskeet eivät jämähdä kauniiseen pintaan, asennetaan seinän päälle väritön lasilevy.

4. Helmiäisen kiilto jakkaran reunassa ja ovien karmin harmaassa.

Helmiäisen kiiltoa sipaistiin vielä vanhan jakkaran istuiosan reunaan ja oven karmilistaan.

2. Ikkunaton, pitkä tila saa päätteen lämpimän sävyisesta, vanhasta ovesta.

Ikkunaton keittopaikka ja pitkänomaisen tilan pääte loppuu kauniisti patinoituun, lämpimän väriseen koivuviilutettuun laakaoveen. Oven viereiselle seinälle tullaan laittamaan iso peili, josta kuvastuu näkymä ikunasta ja pihan puista.

1. Pitkä tila saadaan kepeästi jaettua läpikuultavalla verholla.

Pitkänomainen tila katkaistaan unelman keveällä verholla. Näinkin pieni tai vaatimaton elementti antaa rauhaa sohvalla istujalle ja tekee paikasta oman tilansa. Lämpöisen sävyiset viiluovet antavat sopivaa vastakohtaa sisustuksen viileälle sävymaailmalle. Koirani on näköjään sekin asustautunut sävyyn sopivaksi.

Sisustusmateriaalien ja pintakäsittelyjen valinnoissa kannattaa pohtia omia mieltymyksiä. Aivan kuten väreissä. Ne ovat arvokkaita lähtökohtia ammattilaisten suunnittelulle, kokonaisen tilan ja sisustuksen luomiselle. Pieni aihe, idea, ajatus, siitä on hyvä jatkaa. PIeni ja hento ote, siinä kaikki.

Kirjoita oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *