B. Uudet ikkunat, vanha sovitustapa

Tapanilan talojen iloleikki

Artikkelini editoituna on julkaistu Tapanila -seuran aviisissa: TAPANILAN TUULI 41, v. 2016.

Tapanilan talojen ja pihojen iloisuus, mitä se on? Se on leikkimielisyyttä, huumorintajua, hyväntuulisia ilmeitä, naurua, elämänhalua ja veijarin asennetta. Aivan kuten iloisuus meissä ihmisissäkin ilmenee. Annetaan talojen kertoa tästä itse.

EHOSTUKSIA

WP_20160229_021

Talousrakennus ja puuvaja unelmoi: Vaikka olenkin puuvaja, haaveilin aina asuvani kaupungissa. Onneksi mosaristi ja arkkitehti Hannu Korhonen ymmärsi aatokseni ja teki minulle upean ikkunajulkisivun – kuin Haagassa!

wp_20160229_007Talo Kuulijantieltä voihkaisee: Ooh…minä niin rakastan mansardikattojani! Kuinka monta mansardikattoa löydät tästä kuvasta?

KORISTUKSIA

Vanhat talot toteavat: Ihmiset, asukkaamme, tuovat omaa elämäniloaan vaikkapa koristelemalla meitä ja tonttia. Eikä vain omaksi ilokseen. Vaan hauskuutta halutaan jakaa. Ilo, hyvä ja hauskuus ovat siitä mielenkiintoisia luonnonvaroja, että ne kasvavat jaettaessa. Ne jakaantuvat ja lisääntyvät, kun niitä tuhlataan. Tällä kylällä tuhlataan paljon ja hyvillä mielin.

IkkunoitaMonenkirjavat ikkunamme ovat olleet useiden kirjoitusten aiheina ja ilona silmälle niin sisältä kuin ulkoa.

Ihmeikkunoita 1Postilaatikkojen kyläkuoro rallattaa. Ohikulkijamme ei voi hymyttä ohittaa muutamia postiloodiamme. Miksi ne ovat niin erinäköisiä? Me tiedämme: ne ovat omistajansa omia kuvia, kyllä vain! Tunnetusti taiteilija maalaa aina omaa kuvaansa. Postilaatikkojen rakentejat nikkaroivat hekin jotain sydäntään lähellä olevaa: meitä taloja. Astetta lähemmäksi asukkaamme muotokuvaa, karikatyyriä postilaatikkoon on rakentanut edesmennyt mosarkisti, Hannu Korhonen.Postilaatikko 2Postilaatikko 1

Postilaatikko-härkä

WP_20160302_011

Puutarhojen kätköistä kuuluu kummaa supinaa. Karaistuneet Mosan puutarhatontun kestävät talvet ja tuiskut jäyhinä jököttäen. Puutarhatonttujemme lajikirjo on hyvin lavea. Mukaan mahtuu perustonttujen ja elukoiden lisäksi kaunottaria, hengettäriä ja pihaneitoja ja jopa rauhallisuutta uhkuvia buddhia ja muita jumalhahmoja.

Puutarhan väkeä 1PuutarhaneitoPuutarhan hengetär

 

Buddhan paikka

LISUKKEITA

Talojen parhaaat kaverit. Pihojemme perukoilta löytyvät kylämme varsinaiset helmet: talousrakennukset. Nämä vanhukset on luokiteltu jo kaupungin asemakaavassa suojelluiksi mikä on meidän isompienkin pytinkiten mielestä aivan oikein. Viranomaisten kielellä talousrakennuksia kutsutaan pihapiirin elävöittäjiksi, miljöötä rikastuttaviksi ja persoonallisiksi. He-heh, tämän korkean suojelemisen arvomerkinnän ovat saaneet tapanilalaiset sikalat, vasikkalat, savustamot, saunat, kanalat ja jopa huussit. Piipunhatunnostoinen arvoinen asenne ja hyvä arvomaailma!

Taloleikki 2wp_20160317_003WP_20160229_006Yllä mannekiinimaisen hoikka talousrakennus Päivöläntiellä. Alla ihan ikioma bensa-asema.

WP_20160229_017

TERVETULOA!

Talojen tervetulotoivotus. Kylään tulijaa, taloon saapujaa tervehdimme monta kertaa. On mukava ottaa tulija vastaan oikein kunnolla. Ensimmäisenä on vastassa portti, sitten kuisti, sitten ovi ja emäntämme. Joskus porttimme toistuu hieman eri muodossa uudelleen ja tekee saapumiseen vaihdoksen. Tulija siirtyy askelten tahdissa etäämmälle kadun hyörinnästä kohti kyökin lempeää lämpöä. Aitojen ja porttien avulle piirrämme rajoja, kehyksiä eri paikoille. Tervehdimme vähitellen, johtaen kulkijan tilasta ja tunnelmasta toiseen. Isommasta pienempään, hulinasta rauhaan ja ystävien pariin. Otamme tulijan halaukseen kuin varkain, viekkaasti, mutta lempeästi.

suosalo-liiketieSisääntulo 2 (2)Tervetuloa 8.7.13pieni-portti

MEITÄ ON MONEKSI

Tapanila talot yhdessä. Meitä taloja on pulskan muhkeita, on laihoja luikkuja, on uutta ja vanhaa. On meitä myös uusvanhaa ja vanhentunutta uutta sekä kaikkia näiden yhdistelmiä. Kyllä tänne kylälle mahtuu ja sovussa ollaan.

WP_20160302_001WP_20160302_006

LegopalikoitaTaloleikki

 

”Elämä on iloleikki” -taisi sanoa itse Sakari Topelius, hänkin Tapanilassa paljon oleillut. Taloja on täällä monen muotoisia – muodokkaita, korostan. Taloja on monen kokoisia, värisiä, eri luonteisia ja joskus ne tuntuvat puhuvan aivan eri kieltä. Talot eivät riitele keskenään vaan kunnioittavat toinen toistensa erilaisuutta. Erilaisuus on rikkaus ja suvaitsevaisuus inhimillistä. Kuten Tapanilan talot… vai kirjoitanko kuitenkin myös meistä ihmisistä.

Kirjoita oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *