Kylässä saaristokylässä

Herkkäpiirteinen saaristo ja sen vanha kylämaisema ovat usein vankasti suojeltuja uudisrakentamisen suhteen. Oikeutetusti ja rakentamisen kulttuurin onneksi. Suojelualueille ei saa enää rakentaa ihan mitä tahansa kotteroa tai lättähattua. Kyseinen kohde alkaa minulla poikkeamisen luvan hakemisella. Valmistan ensimmäiset luonnokseni, jotta viranomaiset saavat ennakkokuvan tulevista suunnitelmista. Hieman jännittää viranomaisten kommentit ja vastauksen saaminen, onhan heillä täysi oikeus kieltää koko hanke tällä vahvasti suojellulla alueella.

Sain viranomaisten hyväksynnän luonnoksille ja luvan jatkaa kohti varsinaista rakennuslupaa. Tehtävänä minulla on suunnitella idylliseen merenrantamaisemaan ja vanhaan saaristolaiskylään aivan uusi talo. Maisemaan ja kylärakenteeseen, joka on satoja vuosia muotoutunut. Miten onnistun? Miten rakentamisella ei rikottaisi tätä upeaa kulttuurimaisemaa? Uudisrakennuksen pitäisi eheyttää, ei rikkoa kokonaisuutta.

Onnistuuhan se ja lopputulos on upea! Harkiten, taitavasti ja hyvällä maulla rakentaen, käyttäen paljon paikallista tieto-taitoa, kiertäen kauppoja ja  kirpputoreja ostamassa vaikka vanhoja kattotiiliä. Tämä paketti vaatii suunnittelulta malttia tutkia paikan ja ajan henkeä, rakentajilta vaivannäköä ja antautumista sille.

Veranta tieltä katsottuna

Asukkaat toivoivat pitkää lasiverantaa, jonne mahtuu suurikin pesue pitkän pöydän ympärille.

Edestä kulkee kylän pääraitti, oikealle vie ajoväylä talousrakennukseen. Kevät on koittanut, uusi talo kasvanut paikalleen.

Edestä kulkee kylän pääraitti, oikealle vie ajoväylä talousrakennukseen. Kevät on koittanut, uusi talo kasvanut paikalleen.

Trevlig-sommar-Högsåra-kvarters_JPG

Talousrakennuksen maalaus sattui keskelle alkukesän kuuminta aikaa ja juhannuksen tietämille. Viereisestä rantakahvilasta kyläläiset ja turistit toivottelivat kovin iloisesti kesätoivotuksiaan helteessä huhkiville maalareille. Työt päätettiin lopettaa päivää aikaisemmin ja siirtyä itsekin juhannuksen, juhlan ja mittumaarin viettoon. ”TREVLIG SOMMAR” ihan kaikille!

Talousrakennus vaikuttaa olleen pihapihlajan alla aina

Uusi talousrakennus vaikuttaa olleen pihapihlajan alla aina.

Päätalo on jo sisältäkin valmis, vieraat saavat tulla. Mennään katsomaan!

Tilasarja ajatus kulkee läpi talon.

Tilasarja-ajatus kulkee läpi talon.

 

Tilasarja vastakkaiseen suuntaan, kohti verantaa.

Tilasarja vastakkaiseen suuntaan, kohti verantaa.

 

Tässä mamma ja pappa voivat istuksia jo kaffella, kun nuorempi polvi lapsenlapsineen vielä ruokailee verannalla

Tässä mamma ja pappa voivat istuksia jo kaffella, kun nuorempi polvi lapsenlapsineen vielä ruokailee verannalla.

 

Verannan joulua. Näikin iso tila voi olla rauhoittava. Voin vain kuvitella näkymää ja tunnelmaa sireenien ollessa täydessä loistossaan. Tai lumisen jouluaaton yönä. Pienimmät jo nukkuvat, hulina on loppunut, joulun herkut ja kuusi tuoksuvat talossa. Loikoilisin sohvalla ja katselisin kynttilöden valoja, heijastuksia ikkunoissa, kaikuja ihanasta juhlasta

Verannan rauhaa. Voin vain kuvitella näkymää ja tunnelmaa sireenien ollessa täydessä loistossaan. Tai lumisen jouluaaton yönä. Pienimmät jo nukkuvat, hulina on loppunut, joulun herkut ja kuusi tuoksuvat talossa. Loikoilisin sohvalla ja katselisin kynttilöden valoja, heijastuksia ikkunoissa, kaikuja ihanasta juhlasta.

 

Keittiön lieden lämmössä.

Keittiön lieden lämmössä.

 

Puusepän kädenjälki portaiden detaljeissa.

Puusepän kädenjälki portaiden detaljeissa.

 

Ikkunaton porraskäytävä saa elävyytensä valosta, heijastusista, varjoista ja niiden leikist

Ikkunaton porraskäytävä saa elävyytensä valosta, heijastuksista, varjoista ja niiden leikistä.

 

Yläkerran ikkunan kaunis sovitus katon muotoon.

Yläkerran ikkunan kaunis sovitus katon muotoon.

 

Nyt on ain ka mennä ilta-unille. Hyvää yötä!

Nyt on aika mennä ilta-unille. Hyvää yötä!

 

Kiitokseni taitavasta ohjauksesta ja antaumuksellisesta rakentamisesta asiakkailleni! Kaikki artikkelissani esiintyvät valokuvat ovat heidän ottamiaan ja sain luvan käytää niitä. Vain yksi asia jäi minua harmittamaan, en voinut olla mukana tekemässä tätä kaunotarta. Saanhan tulla kylään saaristokylään, saanhan…

Kirjoita oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *